Huonosti, mutta kuitenkin jonkin verran nukutun yön jälkeen ikkunasta avautuikin jo aukeat Kenian maisemat. Tunti otettiin aikataulua kiinni ilmojen teillä. Nairobin lentoasema ei vaikuta järin suurelta. Aikamme kapsäkkejä odoteltuamme ne kaikki viimein liukuivat hihnalta, myös se iso musta jätesäkkiviritykseni. Kamat kantoon, ja musta mies lappu kädessä jo meitä odottikin. Se oli safarifirman (J.M. Tours) järjestämä mies; nouti meidät kentältä keskustaan vaikkei oltu tilattukaan sen kummemmin. Täällähän taitaa palvelu pelata! Rinkkaan kiinnittämäni kompassi/lämpömittari näytti 25 asteen lämpötilaa. Mukavaa verrattuna kotimaan pakkasiin. Riversiden pikkubussilla Norfolk Hotelliin odottelemaan bussin lähtöä Arushaan. Oikein viihtyisä hotelli, maisteltiin olutta ja täytin vatsani sandwichilla.

Bussi täytettiin mustilla ja kolmella valkoisella ihmisellä, tavaroilla vuorattiin katto. Edessä 400 km baanaa kohti Tansanian Arushaa. On sitä monenlaisessa kyydissä oltu ennenkin, mutta tämä kyllä pelotti. Kuski oli kaistapää.

Valtakunnan rajalla tulli vei tunnin matkastamme. Passit leimautettiin, viisumit ostettiin. Pian rajan jälkeen vasemmalla hahmottui viimein, pitkän odotuksen jälkeen Afrikan huippu. Kilimanjaro! Siellä se loisti, suunnattoman suurena! Valkea huippu mahtavasti pilvien yläpuolella, kunnioitusta herättävänä. Sydämessä tuntui; se on siinä! Loppumatka odottelua, milloinkahan sinne Arushaan oikein päästään, millainenhan se on? Viimein, mutta yhtäkkiä pimeyden keskeltä pilkisti muutama lyhty; oltiin saavuttu Arushaan! Todella pimeää. Bussi vei kuin veikin meidät hotellille, Hotel Mt Merulle. Mustia miehiä pujottelukeppeinä käyttäen soljuimme hotelliin ja huoneisiin. Opittiin ensimmäiset sanat swahilia jo respassa: Karibu! Matkahiet pois suihkulla, ja syömään hotellin ravintolaan. Broileri oli raakaa.


Tapio Siltala